Jacob Obrechtstraat 13
Amsterdam - Museumkwartier
Vraagprijs: € 2.350.000,- k.k.

Een prachtig herenhuis in de Jacob Obrechtstraat staat te koop!
Fotopresentatie Slideshow Foto 1 van 40Kenmerken Woonoppervlakte: ca. 357 m²
Type object: herenhuis
Aantal kamers: 7 kamers
Bouwjaar: 1897
Buitenruimte: terras en balkon
Eerste indruk
Een markant, royaal en statig pand in één van de mooiste straten van Amsterdam Oud-Zuid, de Jacob Obrechtstraat, bekend om de Jacob Obrechtkerk, het Jacob Obrechtplein met op iedere zaterdag een gezellig marktje, de horecagelegenheden op de kruising met de Willemsparkweg en het Vondelpark op loopafstand.

De bruto vloeroppervlak is ca. 357 m², er is een terras op de begane grond aan de achterzijde van ca. 22 m², een balkon op de tweede verdieping aan de achterzijde en een balkon op de tweede verdieping aan de voorzijde met een prachtig uitzicht over de Jacob Obrechtstraat en de levendige kruising met de Willemsparkweg.

De breedte van het herenhuis is bijna 7,5 meter en dat maakt dit herenhuis bijzonder licht en ruimtelijk.

Het herenhuis is gelegen op loopafstand van verschillende culturele hoogtepunten van Amsterdam en het is in de nabijheid van diverse bekende winkelstraten zoals de Cornelis Schuytstraat, de Van Baerlestraat en de P.C. Hooftstraat.

De laatste jaren zijn de begane grond en het souterrain in gebruik geweest als winkel-/bedrijfsruimte en derhalve is dit herenhuis ook uitermate geschikt om kantoor of praktijk aan huis te houden dan wel als winkelruimte

Het herenhuis heeft, met uitzondering van de ramen in de serre op de eerste verdieping, houten raamkozijnen voorzien van enkel glas.
Het herenhuis
Op 15 november 1897 is door het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam een vergunning verleend voor het bouwen van een herenhuis op de Jacob Obrechtstraat. In de daaropvolgende jaren is het herenhuis gebouwd en het was destijds volledig in gebruik als woonhuis.

In 1928 is er een aanvraag gedaan voor het wijzigen van de bestemming van volledig woonhuis naar een afzonderlijke bovenwoning met een winkel met dagverblijf op de begane grond. Sindsdien is de bedrijfsruimte op de begane grond en het souterrain bij diverse ondernemers in gebruik geweest.

Het pand is voorzien van een nieuwe fundering. In 2003 hebben de drie panden Jacob Obrechtstraat 13, 15 en 17 gezamenlijk funderingsherstel laten uitvoeren en de verdiepingsvloer op de eerste verdieping is geëgaliseerd.

De ca. 357 m² vloeroppervlakte is verdeeld over vijf ruime verdiepingen. De breedte van ca. 7,5 meter is bijzonder en geeft het herenhuis een statige uitstraling.

De voorgevel is rijkelijk versierd met mooie ornamenten boven enkele raamkozijnen, met een combinatie van geel/oranje bakstenen met witte elementen en met een prachtige erker op de eerste verdieping.
Indeling
De begane grond en het souterrain:
In het portaal van het herenhuis zijn twee entreedeuren. De rechter deur geeft toegang tot de bedrijfsruimte op de begane grond en het souterrain.

Het is een bedrijfsruimte met een oppervlakte van ca. 110 m² en verdeeld over twee verdiepingen en met een royaal terras van ca. 22 m² aan de achterzijde (op het oosten).

Op de begane grond is aan de voorzijde een grote glazen pui c.q. een winkelraam die er voor zorgt dat het een lichte ruimte is. Aan de achterzijde zijn nog twee grote ramen en er is een eenvoudige pantry en een toilet. De pantry is voorzien van houten kastjes en er is een toegang tot het terras.

Aan de voorzijde is middels een houten trap de toegang naar het souterrain dat door het trapgat, door de glazen vloerdelen en door enkele kleine ramen toch aangenaam licht is.

Het souterrain in opgedeeld in twee ruimtes en het is net als de begane grondverdieping voorzien van diverse inbouw spots. De wanden zijn wit gestuct en er ligt een houten vloer (de vloer is door de laatste huurder zelf geplaatst en is eventueel tegen betaling over te nemen).

In de bedrijfsruimte is een deur naar de hal van de bovenwoning. Deze deur is desgewenst van beide kanten af te sluiten.

De eerste verdieping:
De entree van de bovenwoning is op de begane grond en is met een vestibule afgescheiden van de hal. Het is een chique vestibule door de rijk betegelde muur en de marmeren vloer. In de ruime hal is een binnendeur naar de bedrijfsruimte en de trap naar de eerste verdieping.

Op de ruime overloop op de eerste verdieping is een afzonderlijk toilet en is de toegang naar de riante woonkamer en de moderne keuken. Er ligt in de beide ruimtes een marmeren vloer die na het vernieuwen van de fundering in 2003 geëgaliseerd is. De woonkamer is erg licht door de grote raampartijen aan de voor- en aan de achterzijde.

De schitterende plafondlijsten, het glas-in-lood, de hoge plafonds, de erker, de suite deuren met het originele beslag en de natuurstenen schouw zorgen voor een aangename sfeer.

Vanuit de woonkamer is via de authentieke suite deuren de ruime woonkeuken met een serre aan de achterzijde te bereiken. Vanuit de serre is er een leuk uitzicht op de tuinen van de diverse panden aan de Willemsparkweg en de Van Breestraat.

De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur en van een extra diep rvs-aanrechtblad.

De serre is af te sluiten met twee schuifdeuren. De raamkozijnen in de serre zijn van aluminium en voorzien van dubbele beglazing.

De tweede verdieping:
Op de tweede verdieping is thans één grote slaapkamer van ca. 50 m² die daarnaast ook als werkkamer wordt gebruikt.

De slaapkamer is voorzien van een houten plankenvloer en heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde een balkon (op het westen en op het oosten).

In de slaapkamer is een kleedruimte voorzien van diverse inbouwkasten.

De riante badkamer is uitgevoerd in een samenstelling van antraciet en witte tegels en er is vloerverwarming. Er is een douche, een dubbele wastafel en een toilet.

Op de overloop is een afzonderlijke ruimte waar de c.v.-ketel hangt. Hier is ook de aansluiting voor de wasmachine en voor de droger.

De derde verdieping:
Op de overloop is een af te sluiten deur naar de trap naar de derde verdieping.

De derde verdieping heeft een vloeroppervlakte van ca. 60 m² en is ingericht als een zelfstandig appartement met een woon-/slaapkamer, een eigen keuken en een badkamer met een douche, een wastafel en een toilet. De constructiebalken van het dak zijn leuk “in het zicht” en de gehele verdieping is recent voorzien van nieuwe vloerbedekking. Deze verdieping is op een eenvoudige wijze weer bij de rest van het woonhuis te betrekken en is voor allerlei doeleinden te gebruiken.
Locatie
De locatie is meer dan uitstekend door de ligging in de Concertgebouwbuurt in het chique Oud-Zuid. Deze buurt combineert het mooiste van oud-Amsterdam met het beste van deze tijd. Rust, allure en historie gecombineerd met prominente winkelstraten, trendy restaurants en musea. Een kleine opsomming van de hoogtepunten in de directe omgeving is:
- het Concertgebouw;
- het Rijksmuseum;
- het Stedelijk Museum;
- het Van Gogh Museum;
- het Museumplein;
- het Vondelpark.

In de nabije omgeving zijn diverse bekende winkelstraten zoals de Cornelis Schuytstraat, de P.C. Hooftstraat, de Van Baerlestraat en de Beethovenstraat.

Het herenhuis is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Er is een parkeervergunningstelsel voor bewoners en bedrijven en er is betaald parkeren.
Bijzonderheden
- het betreft een geheel pand;
- het herenhuis is gelegen op eigen grond;
- een woonoppervlakte van ca. 357 m²;
- de bruto vloeroppervlakte is opgemeten volgens de NEN 2580-meetnormen;
- het bouwjaar is ca. 1897;
- in 2003 heeft er funderingsherstel plaatsgevonden;
- schitterende originele details zoals glas-in-lood, suite deuren, de erker etc.;
- hoge plafonds;
- grotendeels voorzien van houten raamkozijnen met enkele beglazing;
- de badkamer is voorzien van vloerverwarming;
- de c.v.-ketel is uit 2014;
- diverse buitenruimtes.
Bestemming
De bestemming van het herenhuis is gemengd “-2” en dit maakt het mogelijk om de begane grond en het souterrain (de bedrijfsruimte) onder anderen te gebruiken als winkelruimte, kantoor, bedrijfsruimte, showroom, atelier etc. Voor de eerste, de tweede en de derde verdieping is de bestemming woonruimte. Meer informatie

  •  brochure
  •  locatie
  •  contact